Aktualności

Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia

Dodano: 18-05-2017

Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych. W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody. Lista punktów do których można przekazywać produkty, a także wykaz produktów w załączeniu.

 WYKAZ PUNKTÓW DO KTÓRYCH MOŻNA PRZEKAZAĆ PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE 

  1. Przemyśl Centrum Charytatywne Caritas, ul. Kapitulna 1,  37-700 Przemyśl 16 676 90 60 
  2. Krosno Centrum Medyczno-Charytatywne, ul. Grodzka 45a, 38-400 Krosno 69 59 30 784 
  3. Zboiska k. Sanoka Ośrodek rekolekcyjno-wypoczynkowy, Zboiska 33 38-505 Bukowsko 698 650 955
  4. Ustrzyki Dolne Bieszczadzkie Centrum Charytatywne Caritas, ul. Wincentego Pola, 38-700 Ustrzyki Dolne 13 461 38 40
  5. Łańcut Świetlica środowiskowa przy Parafii Farnej w Łańcucie,  ul. Farna 20, 37-100 Łańcut 17 225 28 73
  6. Leżajsk Oddział Caritas, ul. Jarosławska 4, 37-300 Leżajsk 17 240 24 01  17 240 24 02
  7. Wysoka k. Łańcuta Niepubliczny Ośrodek Rewalidacyjno-Wychowawczy Caritas, Wysoka 49 37-100 Łańcut 17 225 80 55 
  8. Kąkolówka k. Błażowej Dom Pomocy Społecznej, Kąkolówka 468,  36-030 Błażowa 17 229 79 27
  9. Rzeszów Caritas Diecezji Rzeszowskiej i Rzeszowskie Towarzystwo Pomocy i. św. Brata Alberta,  ul. Jana Styki 21, 35-006 Rzeszów 17 852 53 43
  10. Jasło Kuchnia Caritas, ul. Za Bursa 1a, 38-200 Jasło 13 446 56 02 
  11. Kolbuszowa Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas, ul. Tyszkiewiczów 3,  36-100 Kolbuszowa 17 227 58 78
  12. Ropczyce Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas i Stacja Opieki Caritas, ul. Mickiewicza 59, 39-100 Ropczyce 17 221 83 39
  13. Rudnik nad Sanem Ośrodek Interwencji Kryzysowej  ul. Rzeszowska 35, 37-420 Rudnik nad Sanem 737 837 580 785 270 035 
  14. Tarnobrzeg Świetlica Socjoterapeutyczna Parafii Chrystusa Króla Aleja Niepodległości 9, 39-400 Tarnobrzeg 15 822 43 22
  15. Tarnobrzeg Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Intelektualnie, ul. Sienkiewicza 211 39-400 Tarnobrzeg 15 822 29 43
  16. Tarnobrzeg Placówka Opiekuńczo - Wychowawcza ul. Św. Barbary 1, 39-400 Tarnobrzeg 15 822 19 51 665 247690
  17. Skopanie Centrum Opieki Nad Dzieckiem, ul. Leśna 2/3, 39-451 Skopanie,37-400 Nisko 794 790 305
  18. Nisko Chorągiew Podkarpacka Hufiec Nisko im. Szarych Szeregów, ul. Tysiąclecia 12A 37-400 Nisko 602 646 221 
  19. Dębica Parafia Miłosierdzi Bożego, ul. Mickiewicza 2, 39-200 Dębica 14 681 24 01 Dębica Parafia MB Anielskiej, ul. Chopina 2, 39-200 Dębica 14 670 30 47 \
  20. Dębica Towarzystwo Pomocy im. Świętego Brata Alberta w Dębicy, ul. Słoneczna 1, 39-200 Dębica 14 670 44 71
  21. Mielec Parafia MBNP, ul. ks. Arczewskiego 1, 39-300 Mielec 17 586 22 62 
  22. Mielec Parafia św. Mateusza, ul. ks. Romana Sitki 3, 39-300 Mielec 17 586 22 28

Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania (Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym).

 

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

 

  1. cukier,
  2. mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
  3. makaron,
  4. ryż,
  5. płatki  różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
  6. kasza  różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
  7. kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
  8. herbata różne rodzaje  (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
  9. zioła suszone  (w opakowaniach),
  10. sól,
  11. groszek konserwowy,
  12. kukurydza konserwowa,
  13. papryka konserwowa,
  14. ogórki kiszone i marynowane,
  15. ketchup,
  16. musztarda,
  17. olej i oliwa z oliwek,
  18. konserwy mięsne sterylizowane,
  19. konserwy rybne,
  20. warzywa i przetwory warzywne  konserwowane (w słoikach lub puszkach),
  21. zupy w proszku,
  22. zupki typu „chińskie”,
  23. przyprawa do zup w płynie  lub proszku (typu vegeta)
  24. przyprawy suszone
  25. kostki rosołowe,
  26. kakao rozpuszczalne,
  27. sosy w proszku
  28. galaretki,
  29. budyń,
  30. żelatyna
  31. kisiel,
  32. czekolady różne smaki,
  33. słodycze
  34. pieczywo trwałe
  35. suchy groch i sucha fasola
  36. miód,
  37. majonez,
  38. dżemy, powidła,  marmolady
  39. chrzan w słoikach
  40. warzywa suszone
  41. owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  42. kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
  43. mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
  44. napoje, soki, wody mineralne
  45. sery, jogurt  itp. w opakowaniach jednostkowych  przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu

Ponadto można przekazać warzywa i owoce  surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia .

Kalendarz

Kwiecień [2024]

Kalendarz z wydarzeniami
Poniedziałek Poniedziałek Poniedziałek Poniedziałek Poniedziałek Poniedziałek Poniedziałek
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Informacje

Dzisiaj jest: Piątek, 19 Kwietnia 2024
Godzina: 01:23:02
Imieniny: Alfa, Leonii i Tytusa

Newsletter